Waarom hebben sommige ouderen een grotere kans op luchtweginfecties en resulteert dat in ziekenhuisopname? De COVID-19 pandemie heeft laten zien dat er meer kennis vergaart moet worden in hoe we ouderen beter kunnen beschermen. De TINO studie (T-cellen In de Neus van Ouderen) is opgezet door de afdeling Leiden Universiteit Centrum voor Infectieziekten (LU-CID) in samenwerking met de afdelingen Infectieziekten en Interne Geneeskunde / ouderengeneeskunde van het Leids Universitair Medisch.
Waarom doen we dit onderzoek?
Naarmate mensen ouder worden, hebben ze een vergroot risico op infecties van de luchtwegen die kunnen leiden tot bijvoorbeeld ziekenhuisopnames. Recent hebben we ontdekt dat er een vermindering van cellen van het immuunsysteem in het slijmvlies van de neus van gezonde ouderen optreedt naarmate ze ouder worden. De consequenties van deze veranderingen van het immuunsysteem in het slijmvlies van de neus is tot op heden onduidelijk. Aangezien de immuun cellen in het slijmvlies een eerste barrière vormen tegen infecties, is het mogelijk dat er een relatie is met het verdwijnen van deze immuun cellen en de gevoeligheid voor terugkerende luchtweginfecties.
In dit onderzoek willen we daarom de samenstelling van het immuunsysteem in het bloed en in de neus van verschillende groepen volwassenen vergelijken. We focussen ons in deze studie vooral op ouderen die in bepaalde mate kwetsbaar zijn. Betreffende het gebruik van hulpmiddelen zoals een wandelstok of hulp met huishoudelijke taken en/of activiteiten buiten huis. We onderzoeken het immuunsysteem door verschillende materialen af te nemen zoals bloed, ondiep neuspapier, ondiepe neusstok en een diepe neuswat. Dit kunnen we doen bij u thuis of in het LUMC.
Wie kan er mee doen?
- OF: U bent 65 jaar of ouder EN U heeft hulp nodig bij bepaalde huishoudelijke taken of activiteiten buiten huis of maakt gebruik van hulpmiddelen zoals een wandelstok of rollator
- OF: U bent tussen de 18 en 30 jaar en in goede gezondheid
- U gebruikt geen antistolling medicijnen anders dan Ascal of Clopidogrel
- U rookt niet en heeft geen rokersverleden van meer dan 40 pakjes per jaar
- U heeft geen geschiedenis van heftige bloedneuzen
- U heeft geen astma of COPD
- U heeft geen vaccinatie gehad in de afgelopen 2 maanden
- U gebruikt geen antibiotica of corticosteroïde
Waarom zou u meedoen?
U helpt ons mee meer informatie te krijgen over de invloed van kwetsbaarheid en ouderdom op het immuunsysteem in het bloed en bovenste luchtwegen (neusslijmvlies)
Hoe geef ik me op?
Heeft u vragen of wilt u zich voor de studie aanmelden? Neem dan telefonisch (maandag t/m vrijdag van 08.00–16.30 uur, 071-5263665) of per email (research_interne@lumc.nl) contact met ons op en vermeld hierbij de TINO studie. Een onderzoeker zal vervolgens contact met u opnemen.
Onderzoeksteam TINO Studie
- Dr. Simon P. Jochems immunoloog en projectleider
- Drs. Wesley Huisman junior onderzoeker
- Marjan van der Elst onderzoeksverpleegkundige
- Dr. Geert H. Groeneveld internist infectieziekten
- Prof. Dr. Simon Mooijaart internist ouderengeneeskunde
- Prof. dr. Leo G. Visser internist infectieziekten