Frederiek van den Bos wint LUMC prijs als beste begeleider promovendi

IMG_9668

Het LCO feliciteert internist-ouderengeneeskunde Frederiek van den Bos met het winnen van de prijs voor de beste begeleider van promovendi in het LUMC.

Uit 26 door promovendi genomineerde inzendingen won Frederiek “als rolmodel hoe zij op inspirerende wijze kliniek, management, het opleiderschap combineert met het begeleiden van promovendi. Bovendien is zij heel toegankelijk en begeleidt ze op gelijkwaardig niveau”.

De jaarlijkse prijs is een initiatief van de LUMC Association for PhD candidates (LAP).

Lees verder

It’s a wrap: de eerste LCO writing retreat in Egmond!

240405_110720_SPM-2

Van 3 tot 5 april schreven maar liefst 22 promovendi de inleiding en discussie van hun proefschrift. Over heel verschillende onderwerpen: onder andere dementie, kanker, afasie, nierfalen, neglect en schildklierziekte. Ouderengeneeskunde in de volle breedte met artsen, verpleegkundigen, biologen een logopedist en een apotheker. Van 8 verschillende (sub-)afdelingen van het LUMC! Dat worden 22 fantastische proefschriften het komende jaar!

In een programma van 2,5 dag schreven de promovendi geconentreerd aan hun proefschrift. Met begeleiders die paraat stonden voor overleg, [...]

Lees verder

UITGESTELD: lezing Prof. Jet Bussemaker “de toekomst is aan grijs – is de basis op orde?”

Bussemaker

Deze lezing was gepland op 4 april 2024 maar is uitgesteld.

De ouderenzorg ondergaat grote veranderingen door de dubbele vergrijzing (de gemiddelde leeftijd neemt toe en de geboortegolf van vlak na de oorlog is inmiddels met pensioen) en het streven naar langer zelfstandig thuis wonen. De afgelopen jaren is hier steeds meer aandacht voor gekomen.

Het perspectief van ouderen is aan het verschuiven. Bij het ontwikkelen van de verzorgingsstaat was het idee dat als je oud en hulpbehoevend werd er [...]

Lees verder

15 maart, LUMC: jaarlijks UNC-ZH Symposium

UNC-ZH logo

“Samen voor de ouderenzorg: kennis vanuit onderzoek voor de praktijk”

Blijf jij graag op de hoogte van nieuwe kennis voor de ouderenzorg? Kom dan naar het jaarlijkse symposium van het Universitair Netwerk voor de Care Sector – Zuid Holland (UNC-ZH) in het LUMC op vrijdag 15 maart 2024! Er zijn binnen het netwerk veel onderzoeken in de afrondende fase.

Op dit symposium hoor je nu al de bevindingen die er voor de praktijk toe doen. Met een afwisselend programma met [...]

Lees verder

Prof. Eline Slagboom: “het langleven gen: dat is al 30 jaar mijn holy grail”

Prof. Eline Slagboom

We worden steeds ouder. In 2040 zal maar liefst 25% van de Nederlanders 65 jaar of ouder zijn. LUMC Prof. Eline Slagboom (afdeling Moleculaire Epidemiologie) onderzoekt al 30 jaar de erfelijke bron van gezonde veroudering. Onder andere in de Leiden Lang Leven studie. Deze kennis kan helpen het verouderingsproces te begrijpen en gunstig te beinvloeden: belangrijk voor iedereen die gezond oud wil worden. En we gebruiken deze kennis ook voor ouderen die wel ziek worden om te begrijpen hoe [...]

Lees verder

19 maart, LUMC: Verpleegkundig (Specialisten) Symposium “Betere zorg voor ouderen”

image001

Het symposium zal zich richten op een scala aan onderwerpen variërend van algemene zorg voor de oudere patiënt, polyfarmacie, chronische ziekten en bijkomende problematiek komen aan bod. Verder zal dieper ingegaan worden op gedragsproblemen bij ouderen, inclusief ongeremd seksueel gedrag en psychiatrie. Tenslotte worden verschillende mogelijkheden voor nazorg besproken.

Het symposium belicht niet alleen de nieuwste ontwikkelingen maar biedt ook een platform voor kennisuitwisseling en netwerkmogelijkheden. Je krijgt de gelegenheid met collega’s, experts en professionals in het veld in gesprek [...]

Lees verder

OP TIJD studie zoekt deelnemers 60-80 jaar voor studie naar bewegen en slaap

Logo Optijd (small text below)

Op welk tijdstip van de dag kunnen we het beste bewegen? Dat is de centrale vraag van de OP TIJD studie (ouderen OP TIJD in beweging). In dit kortdurende onderzoek kijken we naar het effect van sporten op verschillende momenten van de dag op uw slaapkwaliteit en andere gezondheidsaspecten, zoals stofwisseling en stemming.

Bent u tussen de 60 en 80 jaar, heeft u slaapproblemen en heeft u een inactieve leefstijl? Kijk dan snel op de studie-pagina voor meer informatie:

Lees verder

Boerhaave cursus Oncogeriatrie

Ouderen met chemo

Op 25 januari 2024 vond in het LUMC de on-site dag plaats van de Boerhaave cursus Oncogeriatrie. Ouderen met kanker is een groeiende groep met specifieke behoeften. Maar wat zijn die specifiek behoeften? Hoe lever je passende zorg, gericht op de behoeften van de patient? Hoe organiseer je een zorgpad in je ziekenhuis.

Met deelnemers uit het hele land en medewerking van oncologen, chirurgen, verpleegkundig specialisten, gynaecologen, klinisch geriaters, internisten ouderengeneeskunde en vele anderen.

Meer informatie: klik hier

Lees verder

Als zorgverlener meedoen aan de Friday study – online vragenlijst

Logo met tekst

Het doel van de FRIDAY-studie is om beter te begrijpen wat acute zorgproblemen zijn, waarom ze optreden en of, en hoe, ze eerder opgemerkt zouden kunnen worden. Lees meer over de FRIDAY-studie hier.

Als zorgverlener meedoen aan de FRIDAY-studie – Online vragenlijst

De eerste stap van het onderzoek is het verzamelen van casussen waarbij er sprake is van een acuut zorgprobleem. U kunt als zorgverlener een geanonimiseerde casus melden door middel van het invullen van [...]

Lees verder