LCO bezoekt China

LCO goes international

Recent namen Wilco Achterberg en Jacobijn Gussekloo vanuit het LUMC deel aan de VWS-missie van Minister Helder naar China.

In Beijing, Shanghai en Hongkong gaven zij presentaties over onderzoek en onderwijs van het LUMC op het gebied van passende zorg voor ouderen, in het bijzonder voor ouderen met dementie. Ook hier was het motto: werken aan passende zorg voor ouderen, overal en altijd. Er zijn waardevolle en veelbelovende contacten gelegd voor samenwerking en uitwisseling.

Lees verder

Nieuwe LUMC strategie: klaar voor de toekomst

LUMC On the move

Het Leiden University Medical Center is “on the move”: samen zetten we een strategische koers uit voor de komende jaren en het LUMC Centrum voor Ouderengeneeskunde denkt mee.

De uitdagingen in de zorg in de nabije toekomst (meer ouderen, minder #zorgpersoneel, financiele krapte) maken een tranformatie van de zorg nodig: meer transmuraal, meer preventie, meer gericht op doelen die voor #ouderen belangrijk zijn, meer #eHealth. Dat vergt innovatie in #zorg, #onderzoek, #onderwijs en #opleiding en sterke regionale #samenwerking.

Lees verder

Ouderengeneeskunde vanaf de eerste dag in opleiding tot arts

Heup1

De geneeskundestudie in het Leiden University Medical Center is weer gestart met nieuwe studenten, die vanaf het eerste college kennismaken met ouderen en ouderengeneeskunde. De nieuwe ‘zilveren draad ouderengeneeskunde’ in de opleiding van artsen is gestart!

In de interprofessionele samenwerking in het LCO en in samenwerking met het Ouderenberaad ZH N is de afgelopen maanden gewerkt aan een onderwijsprogramma voor het nieuwe curriculum geneeskunde. In de ‘zilveren draad ouderengeneeskunde’ leren aankomende artsen vanaf dag 1 tot en met de laatste [...]

Lees verder

Passende zorg: het oncogeriatrisch spreekuur in het LUMC

Screenshot 2023-07-12 at 08.59.35

In het LUMC worden oudere patiënten met kanker op een gespecialiseerde polikliniek zowel oncologisch als geriatrisch in kaart gebracht om deze patiënten meer passende zorg te bieden. Op een oncogeriatrisch spreekuur werken internisten ouderengeneeskunde, verpleegkundig specialisten en oncologisch specialisten samen. Dit samenbrengen van expertise vanuit verschillende medische invalshoeken levert minder versnippering op en beter op elkaar afgestemde patiëntenzorg. Dit is waardevol voor de patiënt en draagt bij aan patiëntveiligheid.

Het zorgpad wordt geleid door Verpleegkundig Specialist Ouderengeneeskunde Anna uit [...]

Lees verder

Eerste Nederlandse patient in internationale Stream statine studie

statin

Het LCO randomiseerde vandaag de eerste Nederlandse oudere deelnemer voor de STREAM studie. Deze internationale studie onderzoekt het effect van het stoppen van statines bij ouderen met comorbiditeit zonder eerdere hart- en vaatziekten (primaire preventie). Het LCO is het Nederlandse studiecentrum.

Ook interesse om met de huisartspraktijk of ziekenhuis deel te nemen? Mail ons via stream@lumc.nl.

Meer informatie via de studie website: https://www.statin-stream.ch/ De studie wordt gecoordineerd door Prof. Rodondi uit Bern in Zwitserland.

Lees verder

Publicatie: nog steeds weinig trials bij ouderen

Screenshot 2023-06-20 at 16.41.27

Nog steeds worden weinig gerandomiseerde studies uitgevoerd die zich specifiek op ouderen richten: tussen 2012 en 2019 nam dat met 1% to van 8% naar 9%. Dat staat in schril contrast tot de hoeveelheid zorg die zich op ouderen richt. Wel worden de ouderen die meedoen beter in kaart gebracht m.b.t. bijvoorbeeld geheugen en functioneren.

Onderzoekers van het LCO onder leiding van Dr. Stella Trompet brachten de trends in kaart in de medische literatuur tussen 2012 en 2019.

 [...]

Lees verder

Advies: zorgen om de ouderenzorg

Screenshot 2023-06-16 at 12.02.01

Voor het LUMC Centrum voor Ouderengeneeskunde geven de adviezen geschreven door onze oudere doelgroep richting.

Ook dit advies van de Raad van Ouderen nemen we ter harte binnen het LCO. Het zet voor ons duidelijk de urgentie om de zorg voor thuiswonende ouderen die kwetsbaarder worden te verbeteren. Belangrijk voor de zorg van de toekomst, en het bijbehorende onderwijs, onderzoek, nascholing én opleiding.

Voor meer informatie bezoek de website van beteroud.nl

Lees verder