De APOP studie

De APOP studie

apop_logo_cmyk_nl
De Acuut Presenterende Oudere Patient (APOP) studie is een langlopende studie over ouderen op de Spoedeisende Hulp (SEH).

De studie startte in 2014 met het bestuderen van de karakteristieken van ouderen op de SEH en de gevolgen van het bezoek voor hun niveau van funtioneren en kwaliteit van leven. Later werd de studie uitgebreid naar andere ziekenhuizen en werd op basis van de verzamelde gegevens een screeningsinstrument ontwikkeld. De APOP screener identificeert die ouderen op de SEH die een verhoogde kans hebben op verlies van functioneren, zelfredzaamheid en kwaliteit van leven, zodat zij snel de zorg kunnen krijgen die nodig is om de uitkomst zo gunstig mogelijk te maken. De screener en de aanbevolen maatregelen werden gebundeld in het APOP screeningsprogramma.

In 2018 werd het APOP screeningsprogramma geintroduceerd in het LUMC in Leiden. Later werd het opgenomen als standaard onderdeel van het Electronische Patienten Dossier Hix (Chipsoft), opgenomen in de richtlijn Comprehensive Geriatric Assessment en ingevoerd in meer dan de helft van alle ziekenhuizen in Nederland.

Links

Meer informatie via de APOP website

Wetenschappelijke publicaties via de APOP website

Bestanden

Het APOP handboek (, 1 MB) Versie 2018

Onderzoeksteam

Drs. Anja Booijen, Verpleegkundig Specialist Ouderengeneeskunde
Dr. Jelle de Gelder, nu huisarts, voorheen APOP promovendus
Dr. Jacinta Lucke, nu SEH-arts, voorheen APOP promovendus
Dr. Laura Blomaard, nu consultant, voorheen APOP promovendus
Prof. Dr. Jacobijn Gussekloo, hoogleraar eerstelijns geneeskunde
Prof. Dr. Bas de Groot, SEH-arts en hoofdonderzoeker
Prof. Dr. Simon Mooijaart, internist-ouderengeneeskunde en hoofdonderzoeker