Ouderengeneeskunde vanaf de eerste dag in opleiding tot arts

De geneeskundestudie in het Leiden University Medical Center is weer gestart met nieuwe studenten, die vanaf het eerste college kennismaken met ouderen en ouderengeneeskunde. De nieuwe ‘zilveren draad ouderengeneeskunde’ in de opleiding van artsen is gestart!

In de interprofessionele samenwerking in het LCO en in samenwerking met het Ouderenberaad ZH N is de afgelopen maanden gewerkt aan een onderwijsprogramma voor het nieuwe curriculum geneeskunde. In de ‘zilveren draad ouderengeneeskunde’ leren aankomende artsen vanaf dag 1 tot en met de laatste dag van de opleiding alles wat nodig is om passende zorg te leveren aan ouderen: die biologie van veroudering, de voorkeuren en doelen van ouderen zelf, het geriatrisch onderzoek, communicatie met ouderen, typische #verouderingsziekten en syndromen, atypische presentaties…

Op dinsdag 5 september maakte een deel van de studenten kennis met de 70+ ers, Margriet en Geurt.
Margriet helpt ons al jarenlang met ons geneeskunde onderwijs, maar heeft enkele maanden geleden een fietsongeval gehad, waardoor ze maanden in de letterlijke (bekkenfractuur) en figuurlijke kreukels lag. Studenten vroegen haar, of en hoe ze uiteindelijk weer op de fiets zal gaan stappen…
Geurt (zie foto’s) is een half jaar geleden op de racefiets onderuitgegaan, en had naast een sleutelbeen en ribbenbreuken, ook een heupfractuur. Een heupfractuur bij ouderen heeft een slechte prognose, hoe kan het dan dat Geurt wel binnen enkele maanden weer op de fiets zat, en een paar dagen voor het college de Tourmalet succesvol beklom? De eerstejaars studenten waren zeer benieuwd en gingen zeer betrokken met hen in gesprek. Wat deden de hulpverleners goed, vroegen ze, en ook: hoe kun je zorgen voor motivatie om te herstellen? Wat is het doel van de geneeskunde eigenlijk?
Rode draad was de aloude wijsheid van Hippocrates: het is belangrijker welke persoon de ziekte heeft, dan welke ziekte de persoon heeft…..

Op woensdag 6 september ging het eerste college aan alle eerstejaar over wat eigenlijk geneeskunde is: zoveel meer dan genezen! En ouderen kwamen ook aan bod: de biologie verandert met de leeftijd, ouderen kunnen soms andere doelen hebben dan jongere patienten en passende zorg begint met een goed gesprek. Een mooie start van de LCO ‘zilveren draad #ouderengeneeskunde’!